Ernæringsundersøkelser i våre farvann viser at hovedretten varierer mellom krill, sild, lodde og sil, men også en rekke andre fiskearter som torsk, sei og polartorsk står på menyen.
Sjømat er bra for konsentrasjonen, hjelper mot høyt blodtrykk, senker kolesterolet, styrker skjelettet, bedrer immunforsvaret og er positivt for hud og hår.
Ernæringsfysiolog Lise von Krogh fastslår at hval er en proteinrik råvare med en sunn fettsyresammensetning.
«Sammenligner vi storfe med sjøpattedyret hval, kommer hval klart bedre ut. Den inneholder mye mindre mettet fett og mer av det sunne umettede fettet. Kjøttet inneholder også mer vitamin A, vitamin D og jern enn storfe. Ernæringsmessig er hvalkjøtt et godt valg.»
God kilde til de essensielle Omega 3 fettsyrene
Hvalkjøtt er en god kilde til de helsebringende Omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Dersom du spiser 200 gram hvalkjøtt dekker du dagsbehovet ditt for Omega 3. De fleste studiene viser at et økt inntak av Omega-3-fettsyrene EPA og DHA fører til et lavere innhold av triglyserider (fett) i blodet. Dette reduserer sjansen for hjerteinfarkt.
Forskere har dokumentert positive helsefordeler og effekter av å spise hval på inflammasjon (betennelsesdempende effekt), koagulasjon (forhindrer blodpropper) og fettstoffer i blodet (åpne blodårer og mindre kolesterol i blodet). Mer forskning er nødvendig for å konkludere. Reduksjon i inflammasjon er også sett i sammenheng med leddsmerter (NIFES).
Helsefordeler med å spise hval:
Kilder:
www.bramat.no: Ernæringsfysiolog Lise Von Krogh om fordeler med hval
www.godfisk.no: Les mer om helsefordelene med sjømat generelt her
www.nifes.no: Forskning på helseeffekter av hvalolje