Sunne oppskrifter

Her kan du lære om hvalens helsemessige skryteliste, og få inspirasjon til ulike lunchretter, forretter og middagsretter med hvalkjøttet!

It’s fish o’clock’!

Mer fisk og annen sjømat til middag, anbefaler norske helsemyndigheter. Likevel fastslår Helsedirektoratet at nordmenn spiser nesten sju kilo mindre fisk i året enn for ti år siden. Hval er kanskje ikke kategorisert som en fisk, men inneholder mange av de samme næringsstoffene som fisk og annen sjømat. Hval er et pattedyr som gjennom evolusjonen har tilpasset seg havlivet.

Hvorfor spise sjømat tre ganger i uken? 

Det er flere årsaker til at sjømat bør stå på middagsmenyen tre ganger i uken.

Her har du hvalkjøttets helsemessige skryteliste:

  • Godt for hjertet: Omega 3-fettsyrene gjør det lettere for blodet å flyte i årene, som kan forebygge hjerte- og karsykdommer.
  • Skjelettet vil takke deg: sjømat kan være med på å styrke skjelettet og forebygge beinskjørhet.
  • Forbedrer konsentrasjonen: koblingen mellom hjernecellene bedres av det marine omega 3-fettet.
  • Du kan bli (litt) vakrere: Flere studier tyder på at næringsstoffene i fisk får hudcellenes vegger til å holde bedre på fuktigheten, som kan resultere i sunnere hår og hud.

Enten du vil bli sterkere, klokere eller litt vakrere vil sjømat gjøre underverker for kroppen din!

Sunne oppskrifter med hval

Å spise sjømat til middag to til tre ganger i uken, slik Helsedirektoratet råder, kan kanskje være litt vanskelig for mange. Sunne oppskrifter kan virke kompliserte, dyre og tidskrevende. Men dette er ikke sannheten.

På Norskhval.no finner du tips og inspirasjon til sunne oppskrifter, og hvordan sjømaten kan integreres i dagligkosten på en enkel og rask måte.

Hval er svært anvendelig og kan brukes til alle måltider – enten det gjelder en rå lunsj, en smakfull forrett eller en saftig biffmiddag.

Sunne oppskrifter med hval kan være:

Hval carpaccio

Fremgangsmåte

Hvalbiffen skal legges i fryseren for denne forretten. Når den har blitt fast skal den i syltynne biter skjæres med en skarp kniv. Deretter skal skivene pensles med olivenolje, for a så avslutte med salt og pepper.

Du trenger:

Hvalbiff 400g
Parmesanost i tynne skiver 40 g
Olivenolje 3 ss
Ruccola salat
Salt og pepper

 

Sashimi av hval

Du trenger:

100 g hvalkjøtt
1 knivspiss med revet ingefær
1 knivspiss med revet rettich
1 knivspiss med revet hvitløk
1 stk Sisublad
1 neve med finsnitet rettish

Klikk her for fremgangsmåte

 

Maki av hval

Du trenger:

400g hvalkjøtt
3dl Soyasaus (Kikkoman eller Yamasa)
1 ss revet hvitløk
1 ss revet ingefær
1 stk thaichili (fritt valg)

Eddik til sushi ris (1 liter)

7dl riseddik (5%)
4dl sukker
1dl salt
1stk Kombu (fritt valg)

Sushi ris:

400g ferdig kokt ris (rundkornet)
2dl ferdig sushieddik (se oppskrift)

Klikk her for fremgangsmåte

Hvalkjøtt på grillen: en delikatesse 

Det finnes flere sunne oppskrifter hvor hvalkjøttet kan legges på grillen. Grill kjøttet på knallvarm grill i 2-3 minutter på hver side med solsikkeolje til steking. Resultatet vil være et saftig og mørt kjøttstykke som lett kan utkonkurrere storfekjøttet

..med wokkede grønnsaker 

Du trenger:

800 g hval i ca 2 cm tykke skiver
1 stk rødløk
o.5 stk squash
1 stk gul paprika
2 stk tomater
Olje til pensling


..med potet og sellerirot

Syltet potet:

16 stk små poteter
2 dl vann
2 dl sukker
2 dl eddik 7%
1 ts korianderfrø
½ ts hel sort pepper
½ ts gule sennepsfrø
2 stk laurbærblad

Rømmesaus:

2 dl helmelk
2 dl sæter rømme eller creme fraiche
½ ts salt
Pepper
1 dl ramsløkolje ev 50 g finhakket ramsløk

Flere sunne oppskrifter med hval finner du her.

Om Norsk Hval

Merkevareforeningen er en ideell organisasjon som driver informasjons- og markedsarbeid, samt andre salgsfremmende tiltak på vegne av hvalnæringen i Norge. Vi arbeider gjennom merkevaren Norsk Hval, med hvalnæringen som oppdragsgiver og forbrukeren som målgruppe.

Foreningen har, i samarbeid med hvalnæringen og Standard Norge, utviklet felles kvalitetstandard for fangst, produksjon og distribusjon av hvalkjøtt. Dette gjøres for å gi forbrukeren produkter av utmerket og stabil kvalitet. Kvalitetsmerket «Norsk kvalitetshval» er forbrukers garanti på at kjøttet er produsert etter denne strenge kvalitetstandarden.

Ønsker du å vite mer eller har du noen spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss på Facebook eller på mail.