En avansert hvalrett med god og fyldig rødvinssaus.
Dette trenger du:
(4-6 porsjoner)
1,3 kg hvalbiff, hel
salt og pepper
2 tomater i to
6 sjampinjong i skiver
8 småløk
Rødvinsmarinade:
3 dl rødvin
1/2 gulrot i skiver
2-3 småløk som deles
1/2 purre i biter
1 skive sellerirot i biter
4-5 pepperkorn
1 ss einerbær
1 kvast timian
Saus:
2 grovhakkede rød løk
2 ss smør
3 dl rødvin inkl. rester fra marinaden
5 dl viltkraft, inkl. stekesjy
100 g usaltet smør
1 ss gressløk
1 ts frisk timian
Slik gjør du det:
1) Bland sammen ingrediensene til marinaden.
2) Legg kjøttet i et fat som ikke er for stort og hell over marinaden.
3) La kjøttet marinere 2 dager i kjøleskap. Snu det av og til.
4) Ta kjøttet opp og tørk det.
5) Brun smør i en panne og stek hvalbiffen brun på alle kanter.
6) Legg i en langpanne eller ildfast form. Dryss på salt.
7) Sett formen i stekeovn ved 170 grader og stek ca 1 time.
8) Bruk steketermometer og ta steken ut når dette viser 60 grader.
9) Drypp steken med marinaden 2-3 ganger under stekingen.
10) Legg halve tomater, sjampinjong i skiver og småløk i formen etter ca 40 minutter steking.
11) Kokte bønner og poteter passer som tilbehør.
Ikke ha salt i marinaden siden det trekker vann ut av kjøttet.
Resten av marinaden og stekesjyen siles og brukes til sausen.
Sausen :
1) Surr løken i smør. Ha i rødvin.
2) Kok inn til det halve.
3) Ha på kraft og småkok 10 minutter.
4) Sil. Rør inn usaltet smør.
5) Ha i gressløk og frisk timian.