Slik bevarer du kvaliteten på ferskt hvalkjøtt

Made by nature

Ikon: Stoppeklokke
Enkel
Middels
Avansert
Slik bevarer du kvaliteten på ferskt hvalkjøttSlik bevarer du kvaliteten på ferskt hvalkjøtt

Slik bevarer du kvaliteten på ferskt hvalkjøtt

Hvalkjøtt er viltkjøtt fra havet, men skiller seg fra annet vilt og sjømat. Selv om det er kjøtt må det på mange måter, og spesielt når det gjelder temperatur, behandles som sjømat. Hval er fanget ved jakt og har derfor naturlige variasjoner. Det betyr at noe hvalkjøtt er lysere rødt i kjøttet, mens noe er mørkere.

Denne artikkelen skal dele kunnskap om hvalkjøtt til fagpersoner slik at man kan føle seg trygg i håndteringen av hval. En god huskeregel er at hvalkjøtt skal lukte friskt og behagelig.

Ankomst til butikk: 

  • Når hvalkjøttet ankommer butikken ligger det pakket i plast med is rundt. Temperaturen på kjøttet skal være mellom 0-4 grader.
  • Legg ut hvalkjøtt etter behov i kjøledisken og la resten ligge i isoporeske på kjølerommet.
  • Det er viktig å passe på at det er tilstrekkelig med is i isoporesken rundt hvalkjøttet, så dette må etterfylles ved behov. NB! Kjøttet skal ikke være i direkte kontakt med isen, da kan det bli misfarget.
  • Stikk et hull i plasten og i isoporesken slik at eventuelt blodvann får rent ut.
  • Hvis det er mye luft i bevegelse vil kjøttet kunne tørke ut, derfor er det spesielt viktig at det ikke legges ut mye kjøtt om gangen i kjøledisk hvis dere benytter vifteavkjøling. Da vil man risikere at det blir dårlig.

Ta vare på hvalkjøttet i butikk:

  • Det er viktig at hvalkjøttet holdes nedkjølt i disk uten at kjøttet er i direkte kontakt med is eller blodvann. Legg kjøttet i en dyp skål av materiale som leder kulde som f.eks. metall eller porselen. Unngå at det blir en luftlomme oppå kjøttet.
  • I likhet med annet kjøtt skal hvalkjøtt skjæres på tvers av muskelfibrene. Hvalen har muskulaturen på langs, derfor skal man skjære biffen på tvers – slik som man skjærer et brød. Hvalkjøtt er veldig fint å marinere, og de fleste marinader passer til. Deler av hvalkjøttet som presenteres i disk kan være ferdig marinert for kunden.
  • Kjøttet som er igjen på slutten av dagen må vurderes nøye om det er egnet for salg dagen etter. Det som blir tatt vare på skal dekkes godt med plast, før den settes inn på kjølerom. Det er viktig at plasten ikke sitter for tett på kjøttet.

Hvalkjøtt – næringsrik og bærekraftig mat:

  • Hvalkjøtt er enkelt å tilberede og passer til de fleste kjøttretter.
  • Hvalkjøtt er næringsrik sjømat med store helsemessige gevinster. Det inneholder Omega-3, vitamin A, D, B6 og B12. Hvalkjøttet er magert og en god kilde til protein.  
  • Verden trenger mer proteiner fra havet i tiden fremover og hvalprodusentene garanterer for ansvarlig produksjon og høsting.
  • Merkevareforeningen for Norsk Hval har samlet en rekke oppskrifter til inspirasjon for både erfarne og uerfarne hvalspisere. Disse er samlet på norskhval.no.

Flere OPPSKRIFTER