Hval er en sunn miks av kjøtt og fisk og passer godt i gryter. Ernæringsfysiolog Lise von Kroghs hvalgryte med vørterøl er perfekt hverdagskost.
Dette trenger du til fire porsjoner:
Du trenger følgende til 4 porsjoner:
Rapsolje til steking
10 tynne skiver chorizo (eller 2 skiver hakket bacon)
400 g hvalkjøtt, i terninger
1 gul løk, grovhakket
2 fedd hvitløk, hakket
3 store gulrøtter, skivet
2 nellikspikre
1 kvist persille
1 kvist oregano (eller timian)
1 laurbærblad
1 boks (0,33 l) vørterøl
1 boks (300 g) tomater
1 liten skvett fløte
1-2 ss rødvinseddik
12 pepperkorn
salt
Hakket persille til pynt
Tips:
Tips: Ha i litt chilipulver om du vil ha en gryte med litt mer spenst.
Slik gjør du det:
Varm olje i en stekepanne. Ha i chorizo og stek den i 1-2 minutter til den har krympet og blitt «tørr». Ta den ut av stekepannen, la overflødig fett renne tilbake i stekepannen. Legg chorizoen i en gryte.
Ha hvalkjøtt i samme stekepanne og brun det lett. Legg hvalkjøttet i samme gryte som chorizoen.
Stek løk, hvitløk, gulrøtter og nellikspikre i samme stekepanne. La løken bli blank. Ha alt i gryten med hvalkjøttet og legg i persille, oregano, laurbærblad og pepper.
Hell en boks vørterøl i stekepannen og kok opp. La det koke i noen minutter. Hell alt i gryten med hvalkjøttet. Ha i tomater og kok opp. La det småkoke i 10-15 minutter til kjøttet kjennes mørt ut. Smak til med litt fløte, eddik og salt.
Serveres med nykokte poteter og salat.
Les mer om hvorfor hval er så sunt og godt på Lise von Kroghs blogg:
«Lise von Krogh – Enkelt, sunt og godt»
Foto: Lise von Krogh