En nydelig rett for festlige anledninger
Hval med spekeskinke og sitrontimian
Dette trenger du til fire porsjoner:
600 g renskåret hvalkjøtt
100 g langtidsmodnet spekeskinke, gjerne St.Kristina eller Tind
3-4 kvister sitrontimian
1 fedd hvitløk
1/2 sitron
Grovkvernet pepper
Salt
Mandelpotet gnocchi
1/2 kg mandelpoteter
1 egg
130 g mel
60 g revet parmesan eller gjerne norsk hvit og fast geitost salt og nykvernet sort pepper etter smak
Varier tilbehøret etter ønske!
Slik gjør du det:
Skjær kjøttet i loins på 8-10 cm tykkelse og krydre godt med salt og pepper. Kutt hvitløken smått og gni den på kjøttet sammen med sitronzest og finkuttet sitrontimian.
Spekeskinken kuttes i løvtynne skiver og rulles stramt rundt hvalkjøttet slik at det er et jevnt lag rundt alt kjøttet. Pakk det hele inn i plastfilm og stram til en fast rullade, knyt i endene og la ligge i sirkulator eller vannbad på 54 grader i 60-70 minutter.
Pakk kjøttet ut av filmen og brun i stekepanne til skinken er gylden før servering.
Mandelpotet gnocchi
Skrell og kok mandelpotetene møre.
Sil av alt vannet og damp dem tørre før de knuses helt i en bolle og blandes sammen med egg, hvetemel og revet ost. Kns forsiktig sammen til en jevn deig og smak til med salt og pepper.
Trill deigen i pølser og kutt små avlange biter. Press dem sammen med fingrene på midten og kok dem i lettsaltet vann. Gnocchiene er klare når de flyter opp. La de renne av på et papir før de stekes gylne i panne med brunet smør.
Riv gode mengder parmesan eller annen god fast ost over.
Server kjøttet i gode stykker med gnocchi, brokkoli, saltbakte rødbeter og gjerne litt brunet smør med sitrontimian som sjy.
Oppskrift: Kim Håvard Larsen ved Umami Harstad AS, www.umamiharstad.no
Foto: Bent Raanes Sørensen