Nigiri av hval

30 min.

Middels vanskelig

Er du glad i sushi? Prøv deg på Jonathan Romanos nigiri av hval - en deilig rett som kan serveres som forrett eller hovedrett.

Dette trenger du til fire porsjoner:

TILBEREDNING AV HVALKJØTT

400 g Hvalkjøtt
3dl Soyasaus (Kikkoman eller Yamasa)
1 ss revet hvitløk
1 ss revet ingefær
1 stk thaichili (fritt valg)

TILBEREDNING AV EDDIK TIL SUSHI RIS (ca 1 liter)
7dl riseddik (5%)
4dl sukker
1dl salt
1stk Kombu (fritt valg)

TILBEREDNING AV SUSHI RIS
400g ferdig kokt ris (rundkornet)
2dl ferdig sushi eddik (se oppskrift)

Tips:

Det finnes ingen fasitsvar på hvor mange biter man klarer å spise!

Slik gjør du det:

Tilberedning av hvalkjøttet:

Tørk hvalkjøttet for blod og del opp kjøttstykket i «Kinder egg» pakke størrelse. Legg kjøttet ned i marinaden og la den ligge for marinering i minimum 1 time eller max 6 timer på kjøl. Varm opp stekepannen og ta i litt nøytral olje til steking. Legg kjøttet i og stek de fire flatene i ca 20 sekunder på hver side. Ta kjøttet opp fra pannen og legg kjøttet på et fat/tallerken. Nå har du laget Tataki som er «bråstekt» i panne, grill, flamme eller lignende. Du velger den stekemetoden du foretrekker. Dette er utgangspunktet for bruken av hvalkjøttet enten som Sashimi- og sushiretter med hval.

Tilberedning av sushieddik:

Bland sushieddiken med risen i en bolle. Det er viktig at risen er varm slik at risen absorberer eddiken naturlig. Dekk bollen med plastfilm og sett til side i 5-10 minutter. Rør om litt og sørg for at risen er klebrig før du begynner å jobbe med den. Risen bør være lun når du lager nigiri eller maki for da er den enklere å jobbe med. Pass på at fingrene dine alltid er rene og fuktige sånn at risen ikke kleber seg til fingrene.

Tilberedning av nigiri:

Nigiri betyr «presset ris» og her skal vi ha hvalkjøtt over risballen som et lokk. Størrelsen skal være en stor tommelfinger som formes med høyrehånden. I vekt kan den variere fra 10g-15g. Kutt opp hvalkjøttet i tynne skiver på 3cm x 9cm. Tykkelsen bør ikke bære tykkere enn 3mm. Her er det ikke et fasitsvar på hvor mange biter man klarer å spise. Forrett 3-7biter og Hovedrett 10-18biter.

Topping til bitene er revet ingefær, revet hvitløk og revet rettich.