Hval med norsk spekeskinke og sitrontimian

90 min.

Vanskelig

En nydelig rett for festlige anledninger (Oppskrift: Kim-Håvard Larsen)

Dette trenger du til fire porsjoner:

Hval med spekeskinke og sitrontimian

600 g renskåret hvalkjøtt

100 g langtidsmodnet spekeskinke, gjerne St.Kristina eller Tind

3-4 kvister sitrontimian

1 fedd hvitløk

1/2 sitron

Grovkvernet pepper

Salt

 

Mandelpotet gnocchi

1/2 kg mandelpoteter

1 egg

130 g mel

60 g revet parmesan eller gjerne norsk hvit og fast geitost salt og nykvernet sort pepper etter smak

 

 

Tips:

Varier tilbehøret etter ønske!

 

 

Slik gjør du det:

Hval med spekeskinke og sitrontimian

Skjær kjøttet i loins på 8-10 cm tykkelse og krydre godt med salt og pepper. Kutt hvitløken smått og gni den på kjøttet sammen med sitronzest og finkuttet sitrontimian.

Spekeskinken kuttes i løvtynne skiver og rulles stramt rundt hvalkjøttet slik at det er et jevnt lag rundt alt kjøttet. Pakk det hele inn i plastfilm og stram til en fast rullade, knyt i endene og la ligge i sirkulator eller vannbad på 54 grader i 60-70 minutter.

Pakk kjøttet ut av filmen og brun i stekepanne til skinken er gylden før servering.

 

Mandelpotet gnocchi

Skrell og kok mandelpotetene møre.

Sil av alt vannet og damp dem tørre før de knuses helt i en bolle og blandes sammen med egg, hvetemel og revet ost. Kns forsiktig sammen til en jevn deig og smak til med salt og pepper.

 

Trill deigen i pølser og kutt små avlange biter. Press dem sammen med fingrene på midten og kok dem i lettsaltet vann. Gnocchiene er klare når de flyter opp. La de renne av på et papir før de stekes gylne i panne med brunet smør.

Riv gode mengder parmesan eller annen god fast ost over.

 

Server kjøttet i gode stykker med gnocchi, brokkoli, saltbakte rødbeter og gjerne litt brunet smør med sitrontimian som sjy.

 

Oppskrift: Kim Håvard Larsen ved Umami Harstad AS, www.umamiharstad.no

 

Foto: Bent Raanes Sørensen