Helsefordeler ved å spise norsk hval

Det er mange gode grunner for å spise norsk hval. Kjøttet innehar nemlig mange av de gode egenskapene som sjømat.

Det er mange gode grunner til å spise hvalkjøtt, i tillegg til at det er nydelig på smak. Norsk hval har nemlig mange av de samme gode helsefordeler som sjømat. Hvalen spiser store mengder dyreplankton og fiskearter i norske friske farvann, og får dermed i seg mange av de gode næringsstoffene fra sjømaten den spiser. Ernæringsundersøkelser i våre farvann viser at hovedretten varierer mellom krill, sild, lodde og sil, men også en rekke andre fiskearter som torsk, sei og polartorsk står på menyen.

 

Sjømat er bra for konsentrasjonen, hjelper mot høyt blodtrykk, senker kolesterolet, styrker skjelettet, bedrer immunforsvaret og er positivt for hud og hår. 

 

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh fastslår at hval er en proteinrik råvare med en sunn fettsyresammensetning.

«Sammenligner vi storfe med sjøpattedyret hval, kommer hval klart bedre ut. Den inneholder mye mindre mettet fett og mer av det sunne umettede fettet. Kjøttet inneholder også mer vitamin A, vitamin D og jern enn storfe. Ernæringsmessig er hvalkjøtt et godt valg.»

 

God kilde til de essensielle Omega 3 fettsyrene

Hvalkjøtt er en god kilde til de helsebringende Omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Dersom du spiser 200 gram hvalkjøtt dekker du dagsbehovet ditt for Omega 3. De fleste studiene viser at et økt inntak av Omega-3-fettsyrene EPA og DHA fører til et lavere innhold av triglyserider (fett) i blodet. Dette reduserer sjansen for hjerteinfarkt. Forskere har dokumentert positive helsefordeler og effekter av å spise hval på inflammasjon (betennelsesdempende effekt), koagulasjon (forhindrer blodpropper) og fettstoffer i blodet (åpne blodårer og mindre kolesterol i blodet). Mer forskning er nødvendig for å konkludere. Reduksjon i inflammasjon er også sett i sammenheng med leddsmerter (NIFES).

 

Helsefordeler med å spise hval

* Hjernen din har godt av Omega 3-fettsyrer fra sjømat for å gjøre koblingene mellom hjernecellene bedre. Hval er sjømat og inneholder Omega 3, som bidrar til bedre hjernefunksjon.

* Hvalkjøtt er godt for hjertet, blant annet fordi innholdet av Omega 3 bidrar til å forebygge hjerteinfarkt. Omega 3 får blodet til å flyte lettere i årene.

* Hvalkjøtt inneholder vitamin D, som bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet.

* Riktig kosthold gir deg friskere hud og sunnere hår. Det er gjennomført flere studier som tyder på at huden din har godt av sjømat fordi den får hudcellenes vegger til å holde bedre på fuktigheten.

* Med sjømat, som hval, på menyen får du bedre immunforsvar og stoffskifte. Samtidig reduserer du risikoen for kreft og diabetes.

 

Kilder:

www.bramat.no: Ernæringsfysiolog Lise Von Krogh om fordeler med hval

www.godfisk.no: Les mer om helsefordelene med sjømat generelt her

www.nifes.no: Forskning på helseeffekter av hvalolje