Spørsmål og svar

Her finner du svar på flere spørsmål som du kan ha.

Spørsmål og svar:

Hvordan lykkes med hval på grillen?

Hvalbiff stekes så lite som du tør.

Biff griller du på sterk varme til det pipler på overflaten, snu kjøttet og grill til det pipler på nytt. Da er kjøttet medium stekt. Legg det litt til side for å hvile før du serverer.

Biffstrimler stekes raskt utenpå og legges litt til side for å hvile. Ferdig!

Kan det spises rått?

Ja, det kan det! Ekspertisen er kontaktet og de har gitt sitt svar om at rått hvalkjøtt er trygt så lenge det er forsvarlig håndtert hygienemessig. De som ønsker å være på den helt trygge siden, kan fryse hvalkjøttet først.

For de som liker rå mat, så har hvalkjøttet sin aller beste smak når det er rått. I tillegg gjør den ekstreme mørheten hvalkjøttet svært godt egnet til slike retter.

Sjekk Tataki, Carpaccio, Tartar eller Sashimi

Det er så mørt – hva har dere gjort med det?

Hvalkjøtt er mørt. Man trenger ikke marinere det for å få det mørt. Men det er et magert kjøtt, og det er viktig at man ikke steker det for mye.

Hvordan steker man hvalkjøtt?

Hemmeligheten for mørt hvalkjøtt er at du steker det riktig. Kjøttet er i utgangspunktet mørt, men dersom du steker hvalkjøttet for mye, vil det ikke lengre fremstå som mørt.

Stek derfor kjøttet på sterk varme og kort tid, slik at det får være rosa inni. Server det mens det enda strutter av saftighet. Ligger det for lenge på grillen eller stekepannen, vil det miste saften og falle sammen. Dette gjelder for alle magre kjøttslag.

Standard fremgang for biff:
Bruk sterk varme. Stek kjøttet til kjøttsaft pipler ut på overflaten. Snu biffen og stek kjøttet til kjøttsaft igjen pipler ut på overflaten. Ta det til side og la det hvile.

Biffsnadder eller tynnere biter stekes til de er stekt utenpå, og ikke et sekund lengre. Når du lurer på om hvalkjøttet er ferdig stekt, har du som regel stekt det litt for mye.

Jeg har hvalkjøtt i fryseren fra i fjor, kan jeg spise det?

All mat som ligger lenge i fryseren lenge tar skade av det. Tin kjøttet, skjær av kjøtt som er tørket eller på annen måte er blitt forringet. Lukt og se på kjøttet. Virker det OK, så er det det. Legg det gjerne i litt rødvin før du bruker det

Dette smakte godt, sist jeg prøvde smakte det tran.

Hvalkjøtt er et marint kjøtt, og inneholder dermed marint fett. Når fett kommer i kontakt med luft oksyderer (harskner) det. Marint fett som oksiderer får transmak. Dersom hvalkjøttet har fått litt tranlukt legges det en liten stund i en antioksidant som rødvin, kullsyreholdig drikke eller melk. Da vil transmaken forsvinne. Dagens fangstbehandling, produksjon og innpakning gjør at transmak på hvalkjøtt så å si er historie. Vakuumpakning hindrer luft i å komme til kjøttet, som dermed også hindrer prosessen som skaper transmak.

Hvalen kommer til vår kyst i sommerhalvåret for å spise seg fet. På begynnelsen av sommeren er derfor hvalkjøttet magert, og på slutten av sommeren noe fetere. Det er smak og behag om du liker magrere eller fetere hvalkjøtt. På slutten av sommeren kan det likevel være lurt å la hvalkjøttet få en liten runde i rødvin eller lignende.

Dersom problemet er mer omfattende enn som så, skal kjøttet returneres til butikk.

 

Foto: Bent Raanes Sørensen