Hvalkjøtt på grillen

Hvalkjøtt på grillen er perfekt sommermat. Her er noen enkle tips og triks,samt de beste oppskriftene på sommerens unike grillopplevelser.

Helt rå forrett

Mens du venter på at grillen skal bli varm, anbefaler vi hvalsashimi. Halvtint hvalkjøtt skjæres i tynne skiver. Dyppes rå, i en blanding av soyasaus og wasabi. Serveres umiddelbart, gjerne med syltet ingefær.

Hvalsashimi

Sashimi av hval

 

Grilltips

Beregn 200 gram hvalkjøtt på grillen per person.
Hvalkjøtt skjæres, som annet kjøtt, på tvers av fibrene.
Til biff er vanlig tykkelse to cm.
Pensle med smeltet smør eller matolje.
Bruk klype for å snu kjøttet. Stikker du i kjøttet, renner kjøttsaft ut.
Hvalkjøtt er magert. Kort steketid gir saftig kjøtt. Mange mener at kjøttet gjerne kan ha en litt rå kjerne for best resultat.

Grillet hvalbiff med rå kjerne

Rå kjerne for ekstra saftig og smaksrikt kjøtt. Kilde: godt.no Foto: Yngve Ekern

 

 

Steketid

En grei regel for å få medium stekt biff: Stek kjøttet på ene siden til kjøttsaft pipler ut på overflaten. Snu kjøttet og stek til det pipler ut på overflaten igjen. Nå er kjøttet akkurat passe stekt til at det er saftig og godt.

 

Marinade

Hvalkjøtt er svært mørt og smaksrikt viltkjøtt.  Den gode smaken av hvalkjøttet står seg godt med bare salt og pepper. Dersom du ønsker å variere smaken, eller tilsette din favorittsmak, kan kjøttet marineres.  Kjøttet trekker raskt til seg smaker fra marinaden.

Marinader lages etter regelen KOS – krydder, olje og syre, og kan lages med dine favorittsmaker. Den enkle varianten, rødvin eller soyasaus sammen med olje, egner seg svært godt. I tillegg finnes mange gode ferdige grillmarinader i butikken.

Legg hvalkjøtt som skal grilles eller stekes i marinaden. La det stå i kjøleskap i to timer eller mer. Marinaden og marinert kjøtt kan oppbevares i kjøleskap én til to dager.